side-area-logo

Succétårta

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Description
DU BEHÖVER
Ca 8-10 bitar
Tårtbottnar
  • 150 g sötmandel eller mandelmjöl
  • 5 st äggvitor (spara gulorna till smörkrämen)
  • 2 dl socker
Smörkräm
  • 5 st äggulor
  • 1 dl grädde
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk äkta vaniljsocker
  • 175 g smör
Dekoration
  • Ätbara blommor
  • Godis
  • Marsipanfigurer
Instruktioner
GÖR SÅHÄR


  1. Tårtbottnar Börja med att mala eller mixa sötmandeln, eller använd färdigt mandelmjöl.

  2. Täck en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175 grader.

  3. Lägg äggvitorna i en ren bunke och vispa till ett skum. Tillsätt sedan sockret, lite i taget under fortsatt vispning till en fast marängsmet. Du ska kunna vända på bunken utan att marängen åker ur.

  4. Vänd ned den malna mandeln (eller mandelmjölet) och bred ut smeten på bakplåtspappret, ca 1 cm tjockt. Grädda i mitten av ugnen i 23 minuter, det ska vara en mjuk tårtbotten och inte en hård maräng.

  5. Låt botten svalna något och vänd sedan upp på ett nytt bakplåtspapper och dra av det understa. Låt svalna helt.

  6. Smörkräm Tärna smöret och låt vila tills det blir rumstempererat. Blanda samman alla ingredienser förutom smöret i en kastrull och värm på medelvärme under konstant vispning tills krämen tjocknar.

  7. Ta av från plattan och tillsätt smöret under omrörning, lite i taget.

  8. Häll över krämen i en bunke och täck med plastfolie direkt på krämen. Ställ i kyl för att svalna och stelna.

  9. Montering Dela tårtbotten på mitten i två lika stora delar eller stansa ut former till minitårtor.

  10. Bred ett lager smörkräm på ena botten och lägg på den andra, vänd ovansidan nedåt så de jämna kanterna möts. Bred ut ett lager till av smörkrämen och dekorera med godis, ätbara blommor eller marsipanfigurer.

  11. Servera direkt eller låt stå i kylen till servering, den smakar lika gott när den än serveras!

Tips
Smörkrämen kan med fördel förberedas dagen innan servering så den hinner svalna helt!