Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Description
DU BEHÖVER
Tårtbottnar
- 4 ägg
- 180 g strösocker
- 60 g vetemjöl
- 90 g potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 citroner, finrivet skal (ekologiska)
Passionsfruktscurd
- 4 passionsfrukter
- 2 citroner, skal och saft
- 2 dl strösocker
- 50 g smör
- 1 msk majsstärkelse
- 2 äggulor
- 2 ägg
Vit chokladmousse
- 240 g vit choklad (knappar eller finhackat)
- 4 äggulor
- 4 dl grädde
- 2 citroner, skalet av
Marängsmörkräm med vit choklad
- 300 g äggvita
- 400 g strösocker
- 3 msk vaniljsocker
- ½ tsk salt
- 750 g osaltat smör, rumstempererat (eller vanligt smör, uteslut då 1 nypa salt!)
- 200 g vit choklad
Enhörningsdetaljer
- 250 g sockerpasta i valfri färg
- En tom hushållspappersrulle
- En tom äggkartong
- Liten pepparkakshjärtform
- En grillpinne
Instruktioner
GÖR SÅHÄR
- Tårtbottnar Sätt ugnen på 180 grader.
- Täck bottnen på en springform, ca 15-18 cm i diameter med bakplåtspapper.
- Mät upp och sikta vete- och potatismjöl samt bakpulver i en bunke, blanda väl.
- Vispa upp ägg och socker lätt i en bunke. Värm över vattenbad till fingervarmt och du känner att alla sockerkristaller har smält.
- Vispa äggblandningen vit och pösig, det tar ca 10 minuter. Börja på låg hastighet och öka eftersom.
- Sikta ned mjölblandningen lite i taget och vänd runt försiktigt. Tillsätt finrivet citronskal och vänd runt.
- Häll smeten i formen, ca ¾ av formen ska fyllas. Grädda mitt i ugnen 35-40 minuter, känn med en sticka den ska inte vara kladdig.
- Vänd den färdiggräddade bottnen upp och ner på ett bakplåtspapper, gärna på ett galler och låt svalna helt.
- Skär försiktigt loss botten från springformen med en plastkniv, dra kniven mot formens kant. Dela i fyra delar, ca 1 cm tjocka, plasta in och lägg i kyl eller frys (beroende på när tårtan ska monteras).
- Passionsfruktscurd Dela passionsfrukterna och gröp ur fruktköttet.
- Lägg passionsfruktköttet i en kastrull tillsammans med rivet skal från två citroner, saften av en, strösocker och smör. Låt blandningen koka upp och sila sedan i en bunke.
- Pressa saften från den andra citronen i en liten bunke, vispa ner maizenan och tillsätt i passionsfruktskoket. Blanda ordentligt.
- Vispa upp äggen och blanda även ner dem i koket.
- Häll tillbaka i kastrullen och värm på medelvärme under konstant omrörning tills den tjocknar. Sila och häll upp i en ren burk eller spritspåse. Låt svalna i kylskåp.
- Vit chokladmousse Smält chokladen över vattenbad eller försiktigt i mikro, låt svalna.
- Vispa upp grädden försiktigt, den ska bli härligt fluffig.
- Vispa upp äggulorna lätt och rör ner i chokladen, det ska bli en jämn och tjock smet, det tar en liten stund.
- Tillsätt en klick av den vispade grädden i chokladblandningen och vispa ihop till en jämn smet. Vänd försiktigt ner resten av grädden lite i taget och riv ner citronskalet. Ställ åt sidan tills det är dags för montering.
- Marängsmörkräm med vit choklad Smält den vita chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikro.
- Vispa lätt ihop äggvita, socker, vaniljsocker och salt i en bunke (gärna rostfri) och värm över vattenbad till 60-65 grader. Rör om då och då.
- Vispa upp den varma smeten tills den har svalnat och blivit en fast och blank maräng, ca 10 minuter. Klicka sedan i smöret, lite i taget, under långsam vispning och fortsätt vispa till en len och jämn kräm.
- Enhörningsdetaljer (görs med fördel några dagar innan monteringen) Klipp isär hushållsappersrullen så du har två u-formade delar.
- Arbeta sockerpastan så den blir riktigt mjuk och smidig. Gör hornet genom att rulla en lång rulle med avsmalnande kanter, ca 30 cm. Vik den på mitten, pensla lite vatten längst upp vid toppen för att fästa ihop ändarna och tvinna försiktigt till ett horn. Det torkar ganska fort så man får vara snabb för att det inte ska bli sprickor. Lägg hornet i hushållspappershållaren och låt torka.
- Arbeta sockerpastan smidig igen och kavla ut på silikonmatta eller med lite potatismjöl till ca 3-5 mm tjockt. Tryck ut två hjärtan och forma till öron, sätt i äggkartong för att torka.
- Blöt grillpinnen och tryck försiktigt in den i hornet, lägg för att torka.
- Montering Täck springformens kanter med bageriplast eller bakplåtspapper och lägg i första botten. Häll eller spritsa ut vit chokladmousse i ett jämnt lager, ca 1-1,5 cm tjockt. Lägg på botten nr två och spritsa en ring runt kanten med marängsmörkrämen. Fyll lagret med passionsfruktscurd och lägg på nästa botten. Även detta lager fyller du med vit chokladmousse och lägger till sist på översta botten.
- Ställ i kyl och låt gärna sätta sig över natt eller minst 5 timmar. Använd frysen om du har bråttom!
- Ta försiktigt loss tårtan ur formen, lägg en klick marängsmörkräm på tårtbrickan eller fatet och ställ tårtan på. Spritsa runt hela tårtan med marängsmörkräm, jämna till med vinklad palett och spackla jämnt med tårtskrapa. Ställ in i kyl för att stelna.
- Gör om spacklingen tills du är nöjd med jämnheten på tårtan och låt den bli riktigt kall i kylen.
- Färga marängsmörkrämen i önskade färger (använd pastafärger för bäst resultat!) och spritsa sedan manen. Sätt ner hornet och tryck ned öronen i den spritsade manen. Strö ev över lite strössel och ställ in i kyl.
- Måla ögonen med hjälp av ätbar färg, antingen pulver som du blandat med vatten eller färdigblandat. Du kan också göra ögon av sockerpastan och ”klistra” fast på tårtan.Servera tårtan rumstempererad.
Smaklig fika!