side-area-logo

Dripcake med choklad och saltkola

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in
Description
DU BEHÖVER
Tårtbottnar
  • 330 g vetemjöl
  • 120 g kakao
  • 400 g socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk salt
  • 3 ägg
  • 350 g mjölk
  • 180 g solrosolja
  • 300 g kaffe eller hett vatten
Saltkolasås
  • 75 g glykos
  • 135 g strösocker (1,5 dl)
  • 150 g grädde (1,5 dl)
  • 1,5 msk flingsalt
  • 40 g osaltat smör, rumstempererat
Karamelliserade Popcorn
  • 50 g popcorn, saltade (helst kastrullpoppade!) (0,5 dl opoppade)
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 2 msk havssalt
Marängsmörkräm med vanilj
  • 300 g äggvita
  • 400 g strösocker
  • 3 msk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 750 g osaltat smör, rumstempererat (eller vanligt smör, uteslut då 1 nypa salt!)
Instruktioner
GÖR SÅHÄR


  1. Tårtbottnar Sätt ugnen på 150 grader varmluft.

  2. Täck botten på 2 st formar à 18 cm med bakplåtspapper. Smöra och mjöla kanterna.

  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vispa ihop ägg, mjölk och olja i en annan. Tillsätt vätskan i de torra ingredienserna och blanda till en jämn smet. Blanda i kaffet eller det heta vattnet vispa väl.
    Fördela smeten i de två formarna och grädda i ca 60 minuter.

  4. Känn med en sticka så att de är klara. Låt svalna på galler och ta sedan dem ur formarna för att svalna helt. Klä med plastfolie och ställ in i kylen så de blir kalla.

  5. Dela bottnarna i lika stora delar, ca 2-3 cm tjocka, plasta in och kyl om de ska användas dagen efter eller frys in om tårtan ska monteras längre fram.
    Spara det som blir över i frysen till att göra cake pops, dammsugare eller annan god småkaka!

  6. Saltkolasås Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla, tillsätt sockret lite i taget, under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell (detta tar sin lilla stund, så ha tålamod!).

  7. Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt!

  8. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och rör och tillsätt till sist smöret. Rör runt tills smöret smält, häll upp i en bunke och täck med plastfolie direkt på såsen, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse. Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur. 

  9. Karamelliserade Popcorn Häll sockret i en stekpanna och smält det försiktigt på låg värme utan omrörning till en gyllenbrun karamell.

  10. Tillsätt smöret lite i taget och rör runt till en jämn massa. Stäng av plattan och häll i popcornen och vänd runt dem, strö över havssaltet och vänd runt lite till.

  11. Lägg ut popcornen på ett bakplåtspapper och dela försiktigt på dem, de är supervarma. Låt svalna och smaka gärna någon innan dekorering! 

  12. Marängsmörkräm med vanilj Vispa lätt ihop äggvita, socker, vaniljsocker och salt i en bunke (gärna rostfri) och värm över vattenbad till 60-65 grader. Rör om då och då.

  13. Vispa upp den varma smeten tills den har svalnat och blivit en fast och blank maräng, ca 10 minuter. Klicka sedan i smöret, lite i taget, under långsam vispning och fortsätt vispa till en len och jämn kräm.Tips! Fördela marängsmörkrämen i två bunkar och blanda i karamelliserad mjölk efter tycke och smak i den ena, en halv burk brukar bli ganska lagom. Använd sedan till att spackla och spritsa det sista för extra kolasmak!

     

  14. Montering Lägg en klick marängsmörkräm på tårtbrickan eller fatet och lägg första botten på plats.

  15. Bred ut ett jämnt och tunt lager på marängsmörkräm och spritsa sedan en ring med marängsmörkrämen runt första lagret, som en lite mur för kolasåsen.

  16. Spritsa eller häll ut lite saltkolasås och bred ut. Lägg på botten nummer två och spritsa runt om tårtan, jämna till med vinklad palett och tårtskrapa. Ställ in i kylen för att låta tårtan sätta sig.

  17. Gör sedan på samma sätt med de resterande bottnarna och avsluta sista botten med att spackla ett lager även på toppen. Ställ in i kyl igen och spackla sista gångerna med marängsmörkräm med dulce de leche. Dra tårtskrapan runt om för en jämn kant och låt den marängsmörkräm som sticker upp på kanterna sitta kvar. Sätt sedan in i kyl och låt stelna helt, för att sedan skära bort det överblivna och få riktigt jämna kanter.För bästa dripeffekt bör tårtan vara riktigt kall. Ta ut den ur kylen och börja droppa ned saltkolasås runt kanterna. Jag föredrar att använda spritspåsen som hjälp, men det går också bra att använda en sked. Testa dig fram och hitta ditt bästa sätt!

    Spritsa olika former i en halvmåne eller som en krans på tårtan, dekorera med karamelliserade popcorn, både hela och hackade.

    Servera tårtan rumstempererad!


 
Tips
Förbered med fördel både bottnar och saltkolasås en dag i förväg.
Bottnarna kan bakas flera dagar i förväg och frysas in, men tänk på att dela dem innan!