Citron- och ingefärspaj
Description
DU BEHÖVER
Ca 6-8 tartletter
Pajdeg
- 150 g smör, rumstempererat
- 300 g vetemjöl
- 90 g florsocker
- 1 ägg
- Torkade gula ärtor
- Ägg till pensling
Citron- och ingefärscurd
- 2 ägg
- 90 g strösocker
- 100 g citronjuice + zest av 3 citroner
- 1 msk riven, färsk ingefära
- 180 g osaltat smör, rumstempererat
- 75 g vit choklad
Ingefärsmarmelad
- 1 dl socker
- 100 g citronsaft
- 1 päron
- ca 50-70 gram färsk ingefära
Koraller
- 0,5 dl vatten
- 1 msk solrosolja eller annan neutral olja
- 2 tsk vetemjöl
- 1 nypa salt
- Pastafärg i valfri färg
Koraller
- ½ dl för sockerlag vatten
- 2 dl strösocker
- 2 äggvitor
- 1 nypa salt
Instruktioner
GÖR SÅHÄR
- Pajdeg Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda ihop till en deg, antingen i maskin med vinge eller för hand. Plasta in degen och låt vila i kyl i ca 45 minuter.
- Sätt ugnen på 180 grader. Ta ut degen ur kylen och kavla den ca 3 mm tjock, lägg med fördel in degen i kyl eller frys en stund igen och fodra sedan en pajform eller små tartlettformar med den kalla degen. Nagga botten och ställ in i frys i ca 10 minuter.
- Täck pajerna med folie eller bakplåtspapper och fyll dem med ärtorna, de gör att pajerna håller formen i ugnen. Grädda dem i ca 15 minuter för tartelettformar och ca 25 minuter för större paj.
- Ta bort folie/bakplåtspapper och ärter och pensla bottnarna med ägg direkt när de kommer ut ur ugnen. Då står de emot fukt från fyllningen bättre.
- Citron- och ingefärscurd Lägg chokladen och smöret i en bunke eller direkt i en blender.
- Blanda ägg, socker, citronjuice, zest och ingefära i en kastrull. Sjud blandningen under omrörning till 85 grader och häll blandningen över chokladen och smöret.
- Mixa till en jämn curd med stavmixer eller i blender. Täck med plastfolie och låt svalna i kyl.
- Ingefärsmarmelad Skala päronet och ingefäran. Skär päronet i bitar och riv ingefäran fint.
- Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda tills päronen mjuknar och marmeladen nått önskad konsistens. Mixa med stavmixer om du vill ha mindre bitar.
- Koraller Rör ihop alla ingredienser.
- Hetta upp en non-stick panna och lägg på en klick, ca 1 msk, av blandningen. Låt det fräsa tills det slutar bubbla och lägg försiktigt över korallerna på ett hushållspapper tills det är dags för dekorering.
- Italiensk maräng Koka upp vatten och socker till 121 grader.
- Vispa under tiden äggvitor och salt till ett vitt skum, använd gärna en hushållsassistent.
- Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle ner i marängen under konstant vispning. Se till att sockerlagen når marängsmeten först och inte nuddar vispen för att undvika att sockret kristalliseras.
- Fyll marängsmeten i en spritspåse med valfri tyll.
- Montering När tarteletteskalen eller pajskalet samt fyllningarna svalnat är det dags fylla skalen.
- Börja med att bre ut ett tunt lager ingefärsmarmelad i botten av skalen.
- Spritsa sedan ingefärscurden upp till kanten, dra en palett över kanten för att få en jämn fyllning.
- Spritsa på den italienska marängen och dekorera med korall och oxalis eller någon ätbar blomma.
- Förvara i kyl men servera allra helst direkt när den italienska marängen spritsats på!
Tips
Det går alldeles utmärkt att förbereda tartletterna i förväg.Gör klart pajskalen för frys och grädda dagen innan eller på dagen för servering. Förbered curd och marmelad någon dag i förväg och montera tartletterna dagen innan servering om så önskas. Gör den italienska marängen i anslutning till servering för bästa smakupplevelse och konsistens!