side-area-logo

Choklad- och kolapaj med färska bär

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in
Description
DU BEHÖVER
Ca 10-12 bitar
Pajdeg
  • 125 g smör, rumstempererat
  • 120 g florsocker (2 dl)
  • 45 g kakao
  • 220 g vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 ägg
Kola
  • 50 g smör
  • 135 g strösocker
  • 150 g vispgrädde
  • 105 g mörk sirap
  • 1 tsk havssalt
Chokladganache
  • 250 g mjölkchoklad
  • 150 g vispgrädde
  • 25 g smör, rumstempererat
Dekoration
  • Färska bär
  • 50 g vit choklad, smält
  • Ätbara blommor
  • Frystorkade bär
Instruktioner
GÖR SÅHÄR


  1. Pajdeg Blanda ihop alla ingredienser förutom ägg för hand eller i en assistent eller matberedare. Tillsätt ägget och blanda ihop till en deg.

  2. Platta ut degen och täck med plastfolie, låt vila i kylen i ungefär 30 minuter (eller i frysen halva tiden).

  3. Kavla ut degen ungefär 3 mm tjock, använd med fördel plastfolie eller två bakplåtspapper att kavla mellan, och fodra sedan valfri pajform (ca 25 cm i diameter), nagga botten med en gaffel och ställ i frys minst 30 minuter.

  4. Sätt ugnen på 180 grader. Täck den frysta bottnen med bakplåtspapper och lägg i gula ärter som tyngd för att få jämna kanter. Grädda i 25 minuter och pensla direkt med ägg när den kommer ur ugnen och låt svalna.

  5. Kola Blanda alla ingredienser förutom havssalt i en tjockbottnad kastrull. Värm upp och låt sjuda på medelvärme tills kolan når 120 grader. Ha tålamod! Dra kastrullen åt sidan och låt svalna något och häll sedan kolan i botten av pajen.

  6. Låt pajen stå i rumstemperatur och gör under tiden ganachen.

  7. Ganache Hacka chokladen och lägg i en bunke, eller använd chokladknappar, de behöver inte hackas.

  8. Koka upp grädden försiktigt i en kastrull och slå över chokladen. Låt stå någon minut och rör sedan runt med en slickepott till en jämn kräm.

  9. Tillsätt det rumstempererade smöret och mixa med stavmixer till en slät kräm.

  10. Häll ganachen över kolan och bred ut den jämnt i pajen. Använd eventuellt en palett eller sked för att göra mönster i ganachen.

  11. Förvara i kyl och låt sätta sig, dekorera sedan med smält vit choklad, färska bär och ätbara blommor.

  12. Servera pajen rumstempererad!

Tips
Förbered pajskalet några dagar i förväg och låt stå i frysen ogräddad. Grädda sedan dagen innan eller på samma dag som servering!
Enjoy!