Choklad- och kolapaj med färska bär
Description
DU BEHÖVER
Ca 10-12 bitar
Pajdeg
- 125 g smör, rumstempererat
- 120 g florsocker (2 dl)
- 45 g kakao
- 220 g vetemjöl
- 1 nypa salt
- 1 ägg
Kola
- 50 g smör
- 135 g strösocker
- 150 g vispgrädde
- 105 g mörk sirap
- 1 tsk havssalt
Chokladganache
- 250 g mjölkchoklad
- 150 g vispgrädde
- 25 g smör, rumstempererat
Dekoration
- Färska bär
- 50 g vit choklad, smält
- Ätbara blommor
- Frystorkade bär
Instruktioner
GÖR SÅHÄR
- Pajdeg Blanda ihop alla ingredienser förutom ägg för hand eller i en assistent eller matberedare. Tillsätt ägget och blanda ihop till en deg.
- Platta ut degen och täck med plastfolie, låt vila i kylen i ungefär 30 minuter (eller i frysen halva tiden).
- Kavla ut degen ungefär 3 mm tjock, använd med fördel plastfolie eller två bakplåtspapper att kavla mellan, och fodra sedan valfri pajform (ca 25 cm i diameter), nagga botten med en gaffel och ställ i frys minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 180 grader. Täck den frysta bottnen med bakplåtspapper och lägg i gula ärter som tyngd för att få jämna kanter. Grädda i 25 minuter och pensla direkt med ägg när den kommer ur ugnen och låt svalna.
- Kola Blanda alla ingredienser förutom havssalt i en tjockbottnad kastrull. Värm upp och låt sjuda på medelvärme tills kolan når 120 grader. Ha tålamod! Dra kastrullen åt sidan och låt svalna något och häll sedan kolan i botten av pajen.
- Låt pajen stå i rumstemperatur och gör under tiden ganachen.
- Ganache Hacka chokladen och lägg i en bunke, eller använd chokladknappar, de behöver inte hackas.
- Koka upp grädden försiktigt i en kastrull och slå över chokladen. Låt stå någon minut och rör sedan runt med en slickepott till en jämn kräm.
- Tillsätt det rumstempererade smöret och mixa med stavmixer till en slät kräm.
- Häll ganachen över kolan och bred ut den jämnt i pajen. Använd eventuellt en palett eller sked för att göra mönster i ganachen.
- Förvara i kyl och låt sätta sig, dekorera sedan med smält vit choklad, färska bär och ätbara blommor.
- Servera pajen rumstempererad!
Tips
Förbered pajskalet några dagar i förväg och låt stå i frysen ogräddad. Grädda sedan dagen innan eller på samma dag som servering! Enjoy!