Choklad- och jordgubbstårta med Ballerina Chokladboll
Description
DU BEHÖVER
Tårtbottnar
- 240 g vetemjöl
- 80 g kakao
- 225 g strösocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 1,5 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 1 msk vaniljsocker
- 2 ägg
- 200 g kokosmjölk
- 120 g kokosolja
- 200 g nybryggt kaffe (eller hett vatten)
Fyllning
- 1 paket Ballerina Chokladboll
- 150 g äggvita
- 225 g strösocker
- 1 nypa salt
- 1 msk vaniljsocker
- ½ tsk vaniljpulver
- 400 g osaltat, rumstempererat smör
- 500 g färska jordgubbar (eller andra bär)
- 1 paket Ballerina Chokladboll
Instruktioner
GÖR SÅHÄR
- Tårtbottnar Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och mjöla en springform (20 cm i diameter) och klä botten med bakplåtspapper.
- Sikta alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop ägg, kokosmjölk och kokosolja i en ny bunke och blanda ihop med de torra ingredienserna.
- Blanda ned kaffet, lite i taget, till en jämn och ganska lös smet. Fyll formen och grädda mitt i ugnen i ca 40-50 minuter. Prova med en sticka att kakan är torr.
- Låt svalna i formen och dela sedan i tre bottnar, ca 1,5-2 cm tjocka.
- Marängsmörkräm Mät upp äggvita, socker, vaniljsocker, vaniljpulver och salt i en ren bunke och värm upp över vattenbad till 60-65 grader.
- Vispa marängsmeten tills den är rumstempererad och bildar en fin blank maräng (ca 10 minuter), börja försiktigt och öka sedan hastigheten.
- Sänk hastigheten till lägsta och klicka i det rumstempererade smöret lite i taget tills du får en jämn kräm.
- Dela på Ballerinakexen, lägg fyllningen i en bunke och kexen i en matberedare. Mixa kexen fint till små smulor.
- Tillsätt smulorna av Ballerinakexen i marängsmörkrämen under omrörning, antingen med visp eller vinge.
- Rulla en eller flera bollar av fyllningen, rulla i kokos och ställ kallt till det är dags för garnering!
- Montering Skölj och snoppa jordgubbarna. Dela hälften av jordgubbarna på mitten, gärna de största, och dela resterande i mindre bitar.
- Montera tårtan i springformen, klä kanternas insida med bakplåtspapper eller bageriplast och börja med att lägga i den understa botten. Placera ut de halva jordgubbarna med insidan utåt mot kanterna. Spritsa marängsmörkräm mellan jordgubbarna, uppifrån och spritsa ett lager i mitten.
- Lägg på de mindre jordgubbarna i mitten och spritsa några klickar marängsmörkräm för att få nästa botten att fastna. Lägg på nästa botten och gör likadant.
- Lägg på den sista bottnen täck med plastfolie. Ställ in i kylen i ca 30 minuter innan det är dags för dekoration.
- Dekoration Ta ur tårtan ur formen och placera den på en tårtbricka/tårtfat. Spackla ett lager marängsmörkräm på översta tårtbotten och spritsa sedan fina toppar runtom den översta tårtbottnen och en i mitten. Placera ut Ballerinakex (hela eller halva, efter smak och tycke) i varje topp och den goda chokladbollen i mitten av tårtan.
Lycka till!
Tips
Det går självklart göra tårtan i en större springform, tänk då på att bottnarna då inte kan bli riktigt lika höga.