side-area-logo

Choklad- och jordgubbstårta med Ballerina Chokladboll

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in
Description
DU BEHÖVER
Tårtbottnar
  • 240 g vetemjöl
  • 80 g kakao
  • 225 g strösocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 200 g kokosmjölk
  • 120 g kokosolja
  • 200 g nybryggt kaffe (eller hett vatten)
Fyllning
  • 1 paket Ballerina Chokladboll
  • 150 g äggvita
  • 225 g strösocker
  • 1 nypa salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 400 g osaltat, rumstempererat smör
 
  • 500 g färska jordgubbar (eller andra bär)
  • 1 paket Ballerina Chokladboll
Instruktioner
GÖR SÅHÄR


  1. Tårtbottnar Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och mjöla en springform (20 cm i diameter) och klä botten med bakplåtspapper.

  2. Sikta alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop ägg, kokosmjölk och kokosolja i en ny bunke och blanda ihop med de torra ingredienserna.

  3. Blanda ned kaffet, lite i taget, till en jämn och ganska lös smet. Fyll formen och grädda mitt i ugnen i ca 40-50 minuter. Prova med en sticka att kakan är torr.

  4. Låt svalna i formen och dela sedan i tre bottnar, ca 1,5-2 cm tjocka.

  5. Marängsmörkräm Mät upp äggvita, socker, vaniljsocker, vaniljpulver och salt i en ren bunke och värm upp över vattenbad till 60-65 grader.

  6. Vispa marängsmeten tills den är rumstempererad och bildar en fin blank maräng (ca 10 minuter), börja försiktigt och öka sedan hastigheten.

  7. Sänk hastigheten till lägsta och klicka i det rumstempererade smöret lite i taget tills du får en jämn kräm.

  8. Dela på Ballerinakexen, lägg fyllningen i en bunke och kexen i en matberedare. Mixa kexen fint till små smulor.

  9. Tillsätt smulorna av Ballerinakexen i marängsmörkrämen under omrörning, antingen med visp eller vinge.

  10. Rulla en eller flera bollar av fyllningen, rulla i kokos och ställ kallt till det är dags för garnering!

  11. Montering Skölj och snoppa jordgubbarna. Dela hälften av jordgubbarna på mitten, gärna de största, och dela resterande i mindre bitar.

  12. Montera tårtan i springformen, klä kanternas insida med bakplåtspapper eller bageriplast och börja med att lägga i den understa botten. Placera ut de halva jordgubbarna med insidan utåt mot kanterna. Spritsa marängsmörkräm mellan jordgubbarna, uppifrån och spritsa ett lager i mitten.

  13. Lägg på de mindre jordgubbarna i mitten och spritsa några klickar marängsmörkräm för att få nästa botten att fastna. Lägg på nästa botten och gör likadant.

  14. Lägg på den sista bottnen täck med plastfolie. Ställ in i kylen i ca 30 minuter innan det är dags för dekoration.

  15. Dekoration Ta ur tårtan ur formen och placera den på en tårtbricka/tårtfat. Spackla ett lager marängsmörkräm på översta tårtbotten och spritsa sedan fina toppar runtom den översta tårtbottnen och en i mitten. Placera ut Ballerinakex (hela eller halva, efter smak och tycke) i varje topp och den goda chokladbollen i mitten av tårtan.


 

Lycka till!
Tips
Det går självklart göra tårtan i en större springform, tänk då på att bottnarna då inte kan bli riktigt lika höga.